Jdi na obsah Jdi na menu

ACP (PRP)

Metoda ACP, rovněž známá jako PRP, je metoda využívající autologní kondiciované krevní plasmy. Injekční aplikace vlastní upravené krevní plazmy je novou biologickou metodou pro léčbu pohybového ústrojí. Léčba metodou ACP využívá protizánětlivé a růstové faktory z lidské krve, které mají pozitivní vliv na hojivé a regenerační procesy. Koncentrované protizánětlivé a růstové faktory v upravené krevní plazmě podporují hojivé a regenerační pochody při poškození tkání pohybového ústrojí – svalů, šlach, vazů a kloubních chrupavek a aplikují se injekčně přímo do poškozené oblasti. Klinické výsledky u léčby kloubní artrózy metodou ACP prokázaly zlepšení kloubní hybnosti a snížení kloubní bolesti. 

rbc_wbc_platelets_low_angle.jpg

Den před odběrem se dodržuje dietní režim. Nejí se tučná a mastná jídla, nevhodné jsou alkoholické nápoje. Je nutné dodržovat pitný režim, dostatečné zavodnění cca 2,5 litru tekutin za den (neslazený čaj, minerálka, voda, nealkoholické pivo). Pět hodin před odběrem nejíst, je vhodné vypít dostatek tekutin (neslazený čaj, voda), z toho před odběrem a zpracováním krve 0,5 litru nejdéle 90 minut před vlastním odběrem. Léčbu metodou ACP doporučujeme jen u osob, které nejeví klinické projevy infekčního onemocnění. V případě přítomnosti zánětu, je vhodné léčbu metodou ACP přerušit bez ohrožení celkového výsledku léčebné kůry.

Po schválení indikace k léčbě ACP je odebráno standardně cca 20 ml žilní krve zpravidla z oblasti loketní kloubní jamky do speciálních vakuových stříkaček. Tato krev se následně upraví tak, aby bylo možno využít právě tu část krve s již aktivovanými růstovými a protizánětlivými faktory z krevních destiček. Krev pacienta se zpracovává centrifugou po odběru přímo na ambulanci, není nikam odnášena či odvážena a není nutná žádná jiná manipulace. Po úpravě vlastní krve se následně aplikuje aktivovaná krevní plazma se všemi protizánětlivými, růstovými a regeneračními faktory do poškozené tkáně. Rizika této léčby jsou minimální, protože je využívána pouze vlastní pacientova krev. Délka celé procedury trvá cca 20- 30 minut. Doporučený počet injekcí je tři až devět dle typu poškození (stanoví lékař). Aplikuje se v týdenních intervalech.