Jdi na obsah Jdi na menu

HA-PRP RegenLab

 

Plazma bohatá na destičky s kyselinou hyaluronovou HA-PRP

 

je prostředek inovativní léčby, který využívá vlastní buňky těla k odstranění bolesti a k podpoře hojení určitých muskuloskeletálních stavů. Ačkoli obdobná terapie byla bezpečně používána v jiných oborech po více než dvacet let, teprve nedávné pokroky přinesly její využití  i v ortopedii a sportovní medicíně po celém světě. Použitím vlastních krevních buněk těla a kyseliny hyaluronové, HA-PRP terapie přirozeně stimuluje hojení a regeneraci měkkých tkání.

 

Potíže vhodné k ošetření:

 

Artróza kolena, ramena, kyčle a jiných kloubů

Poškození rotátorové manžety

Poranění předních zkřížených vazů (ACL)

Tenisový loket

Distorze kotníku

Záněty šlach

Poranění vazů

Chronická plantární fasciitida

 

Princip léčby:

 

První reakcí těla na jakékoliv poškození měkkých tkání je dodání trombocytů, které hrají pomocnou úlohu v normálním procesu hojení díky sekreci růstových faktorů a přitahují krevní buňky hojivé kaskády. HA-PRP terapie umocňuje tělu vlastní uzdravující a reparativní úsilí tím, že jednou injekcí, dodá mnohem vyšší koncentraci krevních destiček než by tělo běžně produkovalo. Kyselina hyaluronová zaceluje defekty v chrupavce a tím snižuje dráždění kloubní výstelky chrupavčitým detritem.

Předběžné studie prokázaly, že léčba HA-PRP je spojena se snížením bolesti a rychlejším hojením, má snížené riziko a náklady ve srovnání s chirurgickými alternativami. Protože používá vlastní krev pacienta, neexistuje riziko infekce a riziko alergické reakce je velmi nízké.

 

Jak probíhá léčba HA-PRP

 

Aplikace HA-PRP injekce je krátká ambulantní procedura, která zahrnujíe získání malého vzorku vaší krve, podobně jako u odběru krve pro laboratorní vyšetření. Používáme systém RegenLab. Krev se následně centrifuguje vysokou rychlostí, která odděluje požadované destičky od jiných krevních komponent. Koncentrovaná plazma bohatá na trombocyty se pak smíchá s kyselinou hyaluronovou a vstříkne do místa poškození, což nastartuje tělo k opravě poškozených tkání.

Celý výkon včetně přípravy trvá přibližně 30 minut. Většina pacientů může očekávat, že se vrátí k obvyklé aktivitě ihned. Pouze někteří pacienti popisují zvýšenou bolest během následujícího týdne kvůli zrychlenému procesu hojení.

Paracetamol lze užít k minimalizaci nebo odstranění těchto potíží. Nedoporučujeme užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) a přípravky obsahující ibuprofen, protože mohou negativně ovlivnit výsledek léčby. Během 6 měsíců lze podat až tři injekce. Nicméně významná nebo dokonce úplná úleva může nastat hned po první injekci.

V současné době úhrada zdravotních pojišťoven nezahrnuje  léčbu plazmou, protože je stále považována za experimentální. Mnozí lékaři a vědci věří, že se terapie HA-PRP může stát součástí standardního léčebného protokolu pro mnoho muskuloskeletálních onemocnění dříve, než je nezbytně nutná chirurgická léčba.